یکی از مهمترین کفپوشها پارکتها هستند، که به لحاظ زیبایی جلوه خاصی داشته و به دلیل اینکه متریال اصلی آن متشکل ازتکههای چوب به صورت الوار است حسی از طبیعت و زنده بودن را به فضا میبخشد، که البته در بازار پارکتها را با عنوان پارکت لمینت میشناسند، در صورتی که دو کفپوش پارکت و لمینت به لحاظ نوع متریال و ساختار با یکدیگر متفاوت بوده و مستقل از یکدیگر هستند.
قطعات چوب به کار رفته در پارکتها اغلب از جنس چوب درخت بلوط، گردو، افرا، گیلاس، راش، کاج و زبان گنجشک است.
اگر قصد دارید یک کفپوش با دوام و مستحکم برای مدت زمان طولانی و بدون تعویض،تعمیر و نگهداری داشته باشید توصیه میکنیم از پارکتهایی که از جنس چوب درخت گردو هستند استفاده کنید بر کسی پوشیده نیست، که چوب درخت گردو یکی از بادوام ترین نوع چوبهاست که از آن در ساخت وسایل بازی همچون شطرنج، تخته نرد و مبل و سرویس خواب استفاده میشود.

چوب درخت گیلاس نیز یکی از مقاوم ترین چوبها است، که در صنعت و دنیای هنر مورد استفاده قرار گرفته و شاخصه ظاهری آن رنگ طلایی مایل به قهوهای آن است.
چوب درخت افرا نیز زیبایی ظاهری خاصی داشته و رنگ روشن آن که سبب بازتاب نور و بزرگتر نشان دادن فضا میشود طرفداران زیادی بخصوص برای آپارتمانها و فضاهای کوچک امروزی دارد.
چوب درخت راش و چوب درخت بلوط نیز استحکام و دوام بالایی دارند و یکی از ویژگیهای درخت راش سبک بودن آن است.

پارکتها معمولا ابعادی به اندازه 7 در49 و یا 10 در 100 سانتی متر دارند . این کفپوشهای زیبا که قدمتی دیرینه داشته و تاریخچه استفاده از آن به سال 1684 بازمیگردد در فرمهای زینتی و موزاییکی به صورتهای هندسی و زیبا و در مدلهای جناغی، آجری، شطرنجی در کنار هم قرار میدهند. البته با توجه به نوع چوب درخت به کار رفته و ضخامت پارکت این کفپوشها فاکتورها و المانهای گوناگونی از جمله سختی،دوام و رنگ متفاوتی دارند.

میزان سختی و مقاومت پارکتها را با استفاده از آزمونLLENIRB میسنجند. این آزمون که برای سنجش مقاومت فلزات طراحی شده با کمی تغییر بر روی پارکتها اعمال میشود و در آن یک توپ فولاد به قطر 10 میلی متر در یک مدت زمان معین و با یک فشار ثابت بر روی چوب وارد و میزان مقاومت آن سنجیده میشود.
انواع پارکت
پارکتها به لحاظ نوع ساختار و عملکرد به دو دسته تقسیم میشوند:
پارکتهای چوبی یک تکه
هر کدام از انواع پارکتها مزایا و معایب خاص خود را دارند پارکتهای چوبی یک تکه علی رغم ظاهر زیبا و جذابی که دارند مدت زمان نصب طولانی تر و نگهداری پر دردسرتری دارند، در برابر گرما و رطوبت مقاوم نیستند و در پروسه نصب 5 الی 6روز جهت خشک شدن چسب و 3 الی 4 روز برای سنباده کاری و جلا دادن طول خواهد کشید ، علاوه بر این قیمت بسیار بالایی نیز دارند.
پارکتهای تمام چوب
این نوع از پارکتها ظاهری بسیار زیبا و شیک داشته و البته دوام و طول عمر بالایی نیز دارند، در برابر صدا،گرما و رطوبت مقاوم هستند، و به دلیل اینکه متریال آن تماما از چوب است سازگار با محیط زیست بوده و قیمت مناسبی نیز دارند.
پارکتهای برچسبی
این نوع از کفپوشها مناسب کسانی است که میخواهند کفپوشی با ظاهر و ویژگیهای پارکت داشته و در عین حال هزینه پایینتری داشته باشد اما این نوع کفپوشها امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده و مزایای بسیاری نیز دارد این نوع کفپوشها به دلیل برچسبی بودن به راحتی و در کمترین زمان ممکن نصب میشوند و در صورت جا به جایی امکان جدا ککردن و نصب در مکان دیگر را نیز دارند.
این نوع از کفپوشها به دلیل دارا بودن ترکیباتی مانند CVP مقاومت بالاتری نسبت به پارکتها دارند قبل از نصب نیز این نوع پارکتها را میتوان با یک لایه فوم عایق زیرسازی کرد تا در برابر ضربه،مواد شیمیایی، آب و صدا مقاومت بیشتری پیدا کند پارکتهای برچسبی علاوه بر داشتن تنوع در طرح و رنگ قابلیت چسبیدن بر روی تمام سطوح را دارند.
مزایای پارکت نسبت به لمینت
قبل از هر نوع مقایسهای باید گفت انتخاب یک کفپوش مناسب بستگی به محل مورد استفاده، بودجه خریدار و مدت زمان ماندگاری و دوام کفپوش بستگی دارد بنابراین بررسی و انتخاب نهایی محصول به موازات نیاز مشتری و با توجه به مزایا و معایبی که برای هرکدام از کفپوشها ذکر میشود بر عهده خریدار میباشد.
از ویژگیهای شاخص و بارز پارکتها نسبت به لمینتها سختی و مقاومت فیزیکی بالاتر و دوام و طول عمر بیشتر است از همین رو استفاده از لمینت در طولانی مدت به دلیل مقاومت کمتر صرفه اقتصادی نخواهد داشت و از این کفپوشها باید در مکانهای کم رفت و آمد تر استفاده شود و برای محیطهایی با تردد بیشتر مانند هال و پذیرایی و یا مکانهای تجاری علی رغم قیمت بالاتر اما گزینه اقتصادی تری است.
علاوه بر این ظاهری زندهتر و گرم تر داشته و برای مکانهایی همچون فضاهای تجاری، کافه و رستورانها جذابیت بصری بیشتری ایجاد میکند. از نکات مثبت دیگر پارکتها میتوان به نصب آسان و راحت آنها، مقاومت در برابر رشد قارچها و لکه، سازگاری با محیط زیست و زیبایی و تنوع رنگ آن اشاره کرد.
معایب پارکت
باید بدایند که هرچه قدر که این کفپوشها در برابر آب و رطوبت مقاوم باشند و حتی با عنوان ضد آب نیز به فروش برسند بازهم از جنس چوب هستند و بسته و به جنس و نوع پارکت مقاومتی کوتاه مدت و موقتی در برابر آب دارند،علاوه بر این در برابر خراش نیز مقاوم نبوده و از کشیدن اجسام سنگین بر روی این کفپوشها باید خودداری کرد.
نکته بعد اینکه چون از جنس چوب هستند در برابر آتش مقاوم نبوده و امکان آتش گرفتن آنها در هنگام بروز حوادث بالاست. برخی از انواع پارکتها که با چسب چسبانده میشوند ، که نیاز به نصب مجدد بعد از چند سال دارند و در صورت کنده شدن چسب و ایجاد درز در بین پارکتها امکان نفوذ حشرات و لانه گزینی آنها وجود دارد.
نحوه نصب پارکت
قبل از نصب پارکت اقدامات ضروری باید صورت گیرد به عنوان مثال سطح زیر پارکت باید کاملا صاف و یکدست باشد که برای این کار نیاز به زیرسازی است، همچنین بستههای پارکت باید به مدت دو یا سه روز قبل از نصب باید باز شوند تا با محیط بیرون هم دما شوند.
در برخی مناطق مانند مناطق مرطوب به دلیل اینکه محیط مناسبتری برای رخنه و لانه گزینی حشرات و موریانهها هست، قبل از شروع مراحل نصب نیاز به سم پاشی است.علاوه بر این از آن جایی که سطح زیرین کفپوشهای پارکت و لمینت باید کاملا صاف و مستحکم باشند در صورت نصب بر روی سرامیک حتما میبایست از لق نبودن سرامیکها و بندکشی درست آنها اطمینان حاصل کرد.
جهت نصب این کفپوشها ابتدا یک لایه فوم به صورت زیرساخت قبل از نصب پارکت بر روی زمین پهن میکنند، که مهمترین وظیفه و نقش این لایه کاهش صدای رفت و آمد و ایجاد یک لایه عایق در برابر حرارت و برودت است که این لایه برای طبقات روی همکف و پارکینگ کارایی بیشتری دارد.
بعد از این مرحله قطعات چوب را با اندازههای معین و کوچک با استفاده از اره عمود بر برش میدهند و با استفاده از چکش در کنار یکدیگر به صورت نر و مادگی فیکس میکنند ( به لبههای پارکت را اصطلاحا کلیک میگویند). در حین انجام این عملیات از ابزار آلاتی مانند گیره و دستگاه تراز جهت تنظیم و قرار گیری مناسب قطعات در کنار یکدیگر و ایجاد فاصله مناسب با دیوار و قرنیز استفاده میکنند.
در نصب پارکت لمینتها همیشه به اندازه 4 تا 5 سانتی متر با دیوار فاصله گذاری میکنند که این فاصله برای جایگذاری قرنیز در نظر گرفته میشود.قطعات پارکت را نیز به صورت طولی در کنار یکدیگر قرار میدهند تا از هدر رفت قطعات پارکت و یا لمینت جلوگیری شود.
سپس با استفاده از اره دیسکی فارسی بر قطعات چوب را به صورت مورب برای قرنیز برش میدهند و با استفاده از میخ به دیوار متصل میکنند.

نکات مهم در انتخاب و خرید پارکت
طبیعتاً هرکدام از ما در هنگام خرید هر محصولی نکاتی خاص را مد نظر خود قرار میدهیم و بر اساس آن کالای مورد نظر را انتخاب میکنیم در هنگام خرید کفپوش و پارکت مناسب با فضای مد نظر شما نیز نکاتی اصلی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1- اولویت اول در انتخاب پارکتها باید دوام آنها باشد.
2- برای ایجاد فضایی دلنشین که هارمونی و هماهنگی در آن حفظ شود سعی کنید رنگ پارکتها را متضاد با رنگ مبلمان و رنگ دیوار انتخاب کنید برای مثال اگر رنگ مبلمان شما روشن و مایل به سفید است انتخاب کفپوش به رنگ قهوهای تیره میتواند گزینهای مناسب برای این فضا باشد.
3- نکته بعدی که باید مد نظر قرار داد این است که ضخامت پارکت را بر اساس وضعیت و جنس کف زمین و میزان تردد بر روی آن در نظر بگیرید.
4- سیستم قفلی یا همان کلیک بادوامی باید داشته باشد تا در طول زمان لبههای کار دچار برآمدگی و یا درز نشود در حقیقت کلیک پارکت لمینتهای بهتر ضخامت بیشتری دارد.
5- نکته پنجم اینکه جهت اطمینان از کیفیت محصول میتوانید گواهینامه ایزو 9002 و گواهینامه فرشته آبی این محصولات را بررسی کنید البته گواهینامه فرشته آبی به طور خاص برای لمینت اعطا میشود ،که در اصل کنترل و سنجش تاثیر استفاده از مواد شیمیایی مانند جلا دادن را بر روی مصرف کنندگان این محصول میباشد.
6- نکته آخر اینکه کمترین مدت زمان ضمانت پارکتها 5 سال است.
امیدواریم از خواندن این مطالب نهایت استفاده و لذت کافی را برده باشید جهت دریافت اطلاعات بیشتر به صفحات دیگر سایت مراجعه فرمایید. از همراهی شما سپاسگزاریم